Problemer med klolås i din pool

Klorlås – hvordan kan man se det, måle det og hvad kan man gøre ?

Klorlås – hvordan kan man se det, måle det og hvad kan man gøre ?

Klorlås - hvordan kan man se det, måle det og hvad kan man gøre ? - SolbadetEr dit badevand grøn, uklart og reagerer ikke når du tilsætter klor ? Så kan du have en klorlås. Der kan opstå klorlås når badevandet badevandet har et for højt indhold af cyanursyre. Det gør kloren ineffektiv og den kan være svær at styrer. Selvom man nu kunne tænke at for at undgå klorlås, så skal man lade være med at tilsætte cyanursyre, men sådan hænger det ikke sammen.

Mange anvender klorgranulat i deres pool, da det har mange positive egenskaber, bl.a. at det opløses hurtigt i vandet og er ekstremt hurtigvirkende, derfor kalder man det også chokklor. Chokklor binder sig til molekyler i vand, bl.a. mikroorganismer. Men inden kloren binder sig kalder man det “fri klor”. Det er her cyanursyre kommer ind i billedet, da det kan stabilisere det frie klor.

Hvis der er cyanursyre i vandet vil kloren binde sig til det. Problemet er, at cyanursyren ikke forsvinder igen og det binder sig ikke til noget. Den fordamper ikke sammen med vandet, men forbliver i vandet. Og hvis man har for meget cyanursyre i vandet, så risikerer man klorlås. Det vil sige at den frie klor binder sig til cyanursyren i stedet for til de mikroorganismer, som den skulle slå ihjel.

 

Hvad kan man gøre ved en klorlås ?

Hvis man har mistanke om der er klorlås og man tester klor niveauet, så vil man konstaterer at der er klor i poolen og det frustrerende er at man ikke kan bruge denne test til noget. I stedet skal man foretage en test hvor man måler indholdet af cyanursyre stabilisator i poolen. Det ideelle niveau er 30-50 mg/l. Ligger niveauet mellem 100-150 mg/l så skal du minimum udskifte halvdelen af vandet. Er niveauet mere en 150 mg/l, så skal du udskifte 3/4 af vandet

En anden mulighed for at slippe af med klor, er at etablere eller lægge om til en saltvandspool. Med en saltvandsgenerator som man også kalder en klorinator. En klorinator producerer selv sin egen klor til poolen. Det betyder at man aldrig skal tilsætte klor til sin pool, niveauet er altid stabilt, og badevandet er sundere for kroppen. Hvis man ønsker at lave sin pool om til en saltvandspool, så er det en god ide at have en fagmand med på råd, da der kan være nogle af komponenterne i poolen, som ikke kan tåle saltvand.

Man kan også vælge at bruge ustabiliseret klor som HTH producerer uden cyanursyre. Ulempen er at solen brænder kloren af, når der ikke er cyanursyre til at stabilisere kloren, så du dagligt skal tjekke dit klorindhold, samt at PH værdi. Ph-værdien stiger når du bruger ustabiliseret klor, så du skal tilsætte Ph-minus for at dit badevand er ph neutral.